sobota, 18 czerwca 2016

"Koktajle. Klinika soku" Magdalena Makarowska

Z roku na rok zasady zdrowego odżywania docierają do coraz większych grup ludzi, czy to za sprawą mody, czy zaleceń lekarskich. Jedną z form podawania posiłków są koktajle, które bardzo często potrafią być zamiennikiem pełnoprawnego posiłku. Są też o wiele wygodniejsze, bo i zajmują mniej miejsca i wielokrotnie szybciej się je przyrządza. Często brakuje nam jednak inspiracji, ograniczamy się do kilku najbardziej znanych owoców i warzyw, które znały też nasze matki i babki. Książka, którą chce Wam dziś przedstawić może stać się źródłem wiedzy lub inspiracją do dalszych eksperymentów.


Magdalena Makarowska, jako dietetyk, wydała już w swojej karierze kilka książek dotyczących odżywiania, zawierających przepisy które motywują i mają za zadanie pomóc. Tym razem skupiła się na koktajlach, które stają się coraz bardziej popularne wśród Polaków. Książka zawiera w sobie naprawdę wiele przepisów podzielonych na odpowiednie podgatunki. Znajdziecie tu koktajle na śniadanie, obiad i kolacje, takie, które wspomogą odchudzanie, albo poprawią trawienie, znajdą się przepisy dla pań, które skończyły półmetek życia, a także dla kobiet w ciąży. Na początku znajduje się również wprowadzenie, które z jednej strony wyjaśnia dlaczego soki i koktajle własnej roboty są tak zdrowe, a z drugiej przybliża niektóre aspekty tych napojów, na które być może na co dzień nie zwracamy uwagi. Znajdują się tam również przepisy na mleka roślinne, takie jak sojowe, kokosowe czy jęczmienne, które okazuje się, ze nie tak trudno zrobić w domu. 


Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem, co daje pogląd jak dany napój będzie się prezentował. Na sąsiedniej stronie znajdziemy skład oraz sposób wykonania. Bardzo często widnieje tam informacja do czego poszczególne składniki potrzebne są naszemu organizmowi, jakie witaminy i minerały zawierają. Większość przepisów jest dość prosta do przyrządzenia, choć na niektórych stronach można trafić na składniki, których w pierwszym lepszym warzywniaku nie trafimy i będziemy musieli postarać się trochę bardziej, żeby je zdobyć. Najczęściej są to jednak owoce/warzywa które bardzo dobrze znamy, różnego rodzaju zboża, mleka/jogurty, oraz dodatki w postaci olei, kiełków, przypraw. Niektóre z podanych przepisów miałam już okazję wypróbować osobiście, świetnie spędzając czas. 

Sam sposób wydania przyciąga oko, barwne zdjęcia, łatwy dostęp do poszczególnych przepisów, wyraźny podział gdzie znajdują się składniki, a gdzie ich przygotowanie. Wszystko to wydane na śliskim, lekko lśniącym papierze i w formacie, który idealnie sprawdzi się zarówno na kuchennej półce jak i podczas przygotowywania koktajli. Parokrotnie przeglądałam tę książkę jedynie po to, żeby nasycić wzrok a jednocześnie znaleźć jakąś ciekawą inspirację i połączenie składników, na które sama bym nie wpadła.


Tego typu publikacje są warte uwagi. Soki, smoothie, koktajle - odżywcze, odchudzające, drenujące, zdrowotne, na wypadające włosy, antytrądzikowe, ujędrniające, dietetyczne, na zdrowe serce, na osteroporozę... W tej książce znajduje się tak dużo przepisów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie, że warto po nią sięgnąć. Sama uwielbiam się inspirować, myślę, że nie jestem  w tym osamotniona. 


Książka przeczytana w ramach: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz.